Belangrijke tips voor investeren in whisky

In een tijd waarin geld op een spaarrekening zetten eigenlijk nog maar nauwelijks iets oplevert is het compleet normaal dat mensen op zoek gaan naar alternatieven. Veel van deze alternatieven zijn niet nieuw en hebben in het verleden reeds een mooie ROI (return on investment) opgeleverd.

Een bekend voorbeeld daarvan is uiteraard whisky. Reeds vele jaren verzamelen of investeren mensen van over de hele wereld in deze godendrank. Dit niet alleen omdat ze er van houden om het zelf te drinken, maar ook omdat whisky door de jaren heen één van de meest solide investeringen is gebleken.

Iets voor jou?

Denk jij er ook aan om een collectie met whisky aan te leggen, maar is het voor jou niet helemaal duidelijk waar nu precies te beginnen? In dat geval is het meer dan de moeite waard om rekening te houden met de tips op deze pagina.

Staar je niet blind op de leeftijd van een whisky

“Een oudere whisky is uit zichzelf altijd waardevoller dan een jonge whisky”. In de basis kunnen we zeggen dat deze stelling correct is. In de praktijk staat een oude whisky evenwel helemaal niet altijd garant voor een goede investering. Belangrijker dan de leeftijd waar een whisky over beschikt is diens kwaliteit en populariteit.

Een whisky van 40 jaar oud mag dan uit zichzelf wel over een bepaalde waarde beschikken, wanneer ze globaal gezien slecht werd onthaald kan dat de waarde op de secundaire markt aanzienlijk beïnvloeden. Ga er dus niet zomaar automatisch vanuit dat je bij het aankopen van een oude fles goud in handen hebt.

Controleer vooraleer tot de daadwerkelijke aankoop over te gaan dan ook altijd welke cijfers de fles heeft gekregen en hoe populair ze al dan niet is. De website Whiskybase.com kan op dit vlak reeds heel wat duidelijkheid scheppen.

Investeer in whisky van populaire whiskydistilleerderijen

De tweede tip is er eigenlijk eentje die je vrij uitgebreid kan… of eigenlijk moet zien. In eerste instantie wordt het door experts dan ook altijd aangeraden om vooral te kijken naar whisky welke op de markt wordt gebracht door populaire en gerenommeerde whiskydistilleerderijen. De reden daarvoor is eenvoudig. Eigenlijk zijn dit als het ware ‘sure bets’. Namen zoals bijvoorbeeld Highland Park, Macallan en Ardbeg zijn zo populair en beschikken over zo’n enorme fanbase dat er naar bottelingen van deze distilleerderijen eigenlijk altijd wel vraag is.

Betekent dit dat je kleinere distilleerderijen geen kans hoeft te geven bij het samenstellen van een collectie? Absoluut niet. Ook de wat jongere distilleerderijen hebben namelijk bewezen structureel te kunnen bouwen aan het verbeteren of verbreden van hun marktinvloed. Een underdog op dit vlak is bijvoorbeeld Wolfburn, maar wat ook te denken van Kilchoman? Deze whiskydistilleerderijen timmeren hard aan de weg en herbergen een aanzienlijk potentieel. Toch, als basis voor jouw whiskyportefeuille wordt het toch aangeraden om te kijken naar gevestigde waarden. Dit omdat deze toch nog net wat meer zekerheid bieden.

Investeren in whisky NL

Lees meer in deel 2

Geïnteresseerd in het onderwerp? Nu deel 2 over investeren in whisky. Daar kun je ontdekken wat gelimiteerde edities voor je kunnen betekenen en wordt uiteraard ook de Schotse whisky besproken. Ook lees je wat ´Gesloten distilleerderijen´ zijn en hoe je hier je voordeel mee kunt doen. Deel 2 is beschikbaar, je kunt deze hier lezen: ´Hoe investeer je in whisky´.

Bekijk beste aanbieders

Snel zakelijk geld lenen

snel zakelijk geld lenen

Zakelijke lening binnen 24 uur Alle hier aangeboden snelle zakelijke leningen worden binnen 24 uur uitbetaald en vaak dezelfde dag al. Snel zakelijk geld lenen is voor ondernemers met een…

Zakelijke financiering in 5 simpele stappen

Regel een zakelijke lening in 5 minuten Veel ondernemers, of dit nu een eenmanszaak, of een grotere onderneming betreft, ondervinden veel problemen bij het regelen van een financiering voor hun…

Kan mijn eenmanszaak privé geld lenen?

Privé geld lenen aan bedrijf

Privé geld lenen aan bedrijf Vooral een beginnend ondernemer kan een startkapitaal goed gebruiken. Maar ook een zelfstandige zonder personeel heeft af en toe behoefte aan een kleine investering. Dan…

İşletme kredisi Hollanda

İşletme kredisi Hollanda

Hollanda da kredi çekmek İşletme kredisi, özellikle bu amaç için kurulmuş bir borç veya krediye sahip bir işletmenin finansmanıdır. Kurallar tüketici kredilerine kıyasla daha esnektir. Söz konusu kişinin personelsiz serbest…