De risico’s van investeren in cryptocurrencies

Op het ogenblik dat er sprake is van een financiële of economische crisis heeft dit altijd een enorme impact op de reguliere, financiële markten. Op moment van schrijven hebben Bitcoin en andere cryptocurrencies nog geen echte economische crisis meegemaakt. Heel wat experts zijn het er echter over eens dat een dergelijke crisis er zomaar voor zou kunnen zorgen dat er heel wat geld richting de cryptomarkt zal vloeien.

Dit niet in het minst omdat mensen op zoek zullen gaan naar een relatief veilige haven om hun geld in weg te zetten. Er kan worden vastgesteld dat steeds meer reguliere beleggers er voor kiezen om een stukje van hun kapitaal in cryptocurrencies weg te zetten. Dit als extra vorm van diversificatie. Het moet wel gezegd dat er in dit geval in het bijzonder wordt gekeken in de richting van Bitcoin. De zogenaamde altcoins lijken vaak onder de radar te blijven van dergelijke investeerders.

Qeld zakelijk

Qeld

Zelfde dag uitbetaald
€1.000 – €200.000
100% vrijblijvend
Geen onderpand/jaarcijfers
Voor alle ondernemers
Binnen 1 uur contact

Als beste getest in 2023

Swishfund

Swishfund

Vanaf €3.000
Goedkeuring binnen 24 uur
Goede klantenservice
Flexibele aflossing
Aanvraag in 2 minuten
100% vrijblijvend

Boetevrij vervroegd aflossen

Bitcoin kan een belangrijke asset voor ‘store of value’ worden

Op moment van schrijven staat de hele cryptomarkt eigenlijk nog in haar kinderschoenen. Na afloop van de bullmarkt van 2017 werd er meteen gesteld dat onder meer Bitcoin dood en begraven was. Dit niet in het minst omdat heel wat landen er als het ware een erezaak van wilden maken om Bitcoin te bannen.

Inmiddels zijn we toch al even verder en kan er worden vastgesteld dat het sentiment rond Bitcoin enigszins is veranderd. Overheden en andere instanties begrijpen dat er vooral naar Bitcoin wordt gekeken als een vorm van store of value. De oorspronkelijke gedachte van uitvinder Satoshi Nakamoto om met Bitcoin de waarde van het geld terug echt in de handen te leggen van de mensen lijkt daarmee ver weg.

Dit is misschien een beetje pijnlijk voor de die hard crypto fanaten, maar anderzijds biedt het wel een enorm perspectief. Platformen zoals bijvoorbeeld ‘Bakkt’ welke Bitcoin futures gaat aanbieden welke echt zijn gedekt door Bitcoin kan er voor zorgen dat deze asset eindelijk serieus genomen kan worden als store of value. In welke mate dat zal gebeuren kan niemand voorspellen, maar de cryptomarkt is een sterk gevoelsgedreven markt. Laat het nu net dat gevoel zijn dat zegt dat Bitcoin er is om te blijven.

Goud en Cryptocurrencies

Wat zijn de risico’s van investeren in cryptocurrencies?

De hierboven aangegeven voordelen hebben duidelijk gemaakt dat Bitcoin en andere cryptocurrencies zowel op korte als op middellange tot lange termijn kunnen zorgen voor een bepaalde, financiële meerwaarde. Dit gezegd zijnde is het zo dat je als investeerder in cryptocurrencies een deel van je kapitaal gaat injecteren in een niet gereguleerde markt.

Dat biedt perspectieven, maar er zijn ook heel wat niet onaanzienlijke risico’s aan verbonden. Marktmanipulatie is namelijk iets wat schering en inslag is binnen de cryptomarkt. Dit betekent dat er geen vangnet is zoals wel het geval is bij de reguliere beurzen. Hoe je het dan ook draait of keert, een investering in cryptocurrencies is er altijd één met een stevig risico.

De koersen van cryptocurrencies zijn ongelofelijk volatiel

Hetgeen waarin investeren in cryptocurrencies zich het meeste weet te onderscheiden ten opzichte van alternatieve beleggingen is de volatiliteit van de koers. Het gebeurt niet zelden dat cryptocurrencies ettelijke tientallen procenten aan waarde verliezen of bij krijgen in een tijdspanne van slechts 24 uur. Dat is iets wat op de gewone aandelenmarkt uiteraard compleet ondenkbaar is.

Dit volatiele karakter zorgt er voor dat je op korte termijn behoorlijk wat geld kan verliezen, maar anderzijds kan je er ook stevig mee verliezen. Het volatiele aspect van de cryptocurrency koersen is dan ook zeker iets waar je als investeerder tegen dient opgewassen te zijn. Mede omwille van deze reden wordt het eigenlijk uitsluitend aangeraden om te investeren in de cryptomarkt met geld dat je (langdurig) kan missen.

Blockchain

Je belegt in een niet gereguleerde markt

Het is bij overheden duidelijk geworden dat men er niet zomaar in zal slagen om cryptocurrencies aan banden te leggen. Er is dan ook geen sprake van een centrale partij waar ze bijvoorbeeld de servers bij kunnen afzetten. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat regulering steeds om de hoek loert. Verschillende landen zoals met name China, India en Saudi-Arabië zoeken continue naar mogelijkheden om controle te krijgen over Bitcoin en andere cryptocurrency transacties.

Sterker nog, in Saudi-Arabië geldt er een ban op Bitcoin. Ondanks het feit dat de wereld zich grotendeels neer lijkt te hebben gelegd bij het bestaan van Bitcoin loeren regulering en maatregelen nog steeds om de hoek. Dit gezegd zijnde lijken ook verschillende landen zoals bijvoorbeeld Zwitserland een crypto vriendelijk klimaat te hebben gecreëerd. Toch, het niet gereguleerde aspect van crypto kan een rode vlag zijn voor menig aantal investeerders. Dit is dan ook zeker iets om rekening mee te houden.

Niet alle projecten zijn legitiem, in tegendeel

Een derde punt waar je rekening mee moet houden vooraleer te investeren in cryptocurrencies is het feit dat niet alle projecten die worden opgezet echt legitiem zijn. Verschillende projecten lijken dan ook louter en alleen opgezet om het achterliggende team rijk te maken. In het bijzonder in de tijd van de ICO hype verscheen het ene project na het andere waarbij er eigenlijk gewoon gebakken lucht werd verkocht.

Het is aan te raden om waakzaam te zijn voor dergelijke projecten en hier uiteraard niet in te investeren. Controleer daarom altijd of de whitepaper wel realiseerbaar is en of het achterliggende team bekend is. Bij twijfel is het mogelijks geen goed idee om in de cryptocurrency in kwestie te investeren.

Conclusie; investeren in cryptocurrencies of niet?

Iedereen dient eigenlijk voor zichzelf uit te maken of hij of zij zich kan vinden in het karakter waar cryptocurrencies over beschikken. Als investeerder moet je, je vooral bewust zijn van het unieke karakter waar de cryptomarkt over beschikt. Elke asset die er deel van uitmaakt kan in de basis over een uitstekend potentieel beschikken. Dit gezegd zijnde is de cryptomarkt er één die zo snel evolueert dat ze een continue opvolging vereist.

Ben je dus als brave huisvader op zoek naar een belegging waar je helemaal geen omkijken naar hebt? Dan zouden we durven te stellen dat cryptocurrencies niets voor jou zijn. Dit uiteraard tenzij je gelooft dat een bepaalde asset over de lange termijn een continue meerwaarde kan laten optekenen. Ben je echter op zoek naar een mogelijkheid om te investeren in een alternatieve markt en schuw je een zeker risico niet? Dan is de cryptomarkt potentieel zeer interessant om naar te kijken.

Lees ook deel 1 over crypto currency. Voor- en nadelen van investeren in cryptocurrencies.

Bekijk beste aanbieders

Nieuwe vormen van zakelijk geld lenen

nieuwe vormen zakelijk geld lenen

Je wilt je onderneming opstarten of laten groeien. Dan kan het vinden van de juiste zakelijke lening lastig zijn. Hier vind je de nieuwe vormen van zakelijke leningen op een…

Leenmogelijkheden voor ZZP´ers

mogelijkheden krediet zzp

Volop in beweging Leenmogelijkheden voor ZZP´ers. De arbeidsmarkt is volop in beweging. Het is lang niet meer vanzelfsprekend dat je, net als vroeger, je 40-jarig dienstverband bij dezelfde werkgever haalt….

Zakelijke lening bij CapitalBox

CapitalBox zakelijk lenen

Over CapitalBox CapitalBox is een non-bancaire financier die werkt op basis van een online systeem. Er wordt gefinancierd vanuit eigen balans. Het streeft één doel na: ondernemers – zowel startende…

Zakelijk lenen bij Qeld vanaf 1000 euro

Qeld biedt alle ondernemers die volledig in Nederland gevestigd zijn de mogelijkheid om een zakelijke financiering aan te vragen. Vanaf €1000 kun je bij Qeld al terecht. Daarom is zakelijk…