Hoe investeer je in whisky?

Elk jaar opnieuw komen er ongelofelijk veel verschillende, nieuwe whisky’s op de markt. Hoe weet je nu precies welke flessen de moeite waard zijn om in te investeren of niet? In het merendeel van de gevallen raden experts vooral aan om te kijken in de richting van gelimiteerde edities. Een limited edition whisky creëert uit zichzelf een bepaalde waarde, net omwille van het feit dat er slechts een beperkt aantal exemplaren van op de markt verschijnen.

Macallan Edition

Extra interessant zijn flessen welke deel uitmaken van een serie. Een bekend voorbeeld op dit vlak is de ‘Macallan Edition‘ reeks. De eerste fles uit deze serie werd gebotteld in het jaar 2015. Het betrof hier een gelimiteerde uitgave van 1500 flessen. Het feit dat ze niet alleen gelimiteerd is, maar bovendien ook nog eens de eerste is uit een reeks heeft er voor gezorgd dat haar prijs explosief is gestegen. Op moment van schrijven kan je er maar beter rekening mee houden dat je voor deze fles een budget mag voorzien van om en bij de 1000 euro. In slechts enkele jaren tijd is de waarde van deze fles dus bijna vertienvoudigd!

Qeld zakelijk

Qeld

Zelfde dag uitbetaald
€1.000 – €200.000
100% vrijblijvend
Geen onderpand/jaarcijfers
Voor alle ondernemers
Binnen 1 uur contact

Als beste getest in 2023

Swishfund

Swishfund

Vanaf €3.000
Goedkeuring binnen 24 uur
Goede klantenservice
Flexibele aflossing
Aanvraag in 2 minuten
100% vrijblijvend

Boetevrij vervroegd aflossen

Speciale edities

Regelmatig pakken distilleerderijen bovendien uit met een speciale editie die betrekking heeft tot een bepaalde mijlpaal. Ook deze whisky’s doen het veelal prima op de secundaire markt. Wil je er dus met andere woorden voor zorgen dat jouw collectie met whisky over een degelijke basiswaarde beschikt waar op verder kan worden gebouwd? In dat geval is het vooral aan te raden om te kijken in de richting van gelimiteerde exemplaren.

Let wel, dit hoeft niet te betekenen dat reguliere bottelingen niet interessant kunnen zijn, in tegendeel. Op het ogenblik dat een fles uit productie wordt genomen wil deze door de jaren heen ook wel eens een behoorlijke prijsstijging doormaken. Gewone whisky’s hoeven dus zeker niet afgeschreven te worden.

Diverse Schotse whisky´s

Er is meer dan Schotse whisky

De vierde tip gaat misschien een klein beetje in tegen hetgeen je zou verwachten. Laat ons namelijk eerlijk zijn, het merendeel van de meest waardevolle whisky’s ter wereld zijn Schotse single malts. Dit gezegd zijnde is het zo dat er de laatste jaren kan worden vastgesteld dat whisky uit andere delen van de wereld het ook steeds beter en beter blijkt te doen. Dit geldt in het bijzonder voor whisky die uit Japan afkomstig is.

Daar waar enkele jaren geleden mensen nauwelijks spraken over deze bottelingen hebben ze in het recente verleden een ongelofelijke prijsstijging doorgemaakt. Algemeen wordt verwacht dat de waarde van deze whisky’s in de komende jaren alleen nog maar verder zal toenemen. Dit niet alleen naar aanleiding van de sterk toegenomen vraag vanuit Azië, maar ook omwille van haar verzamellaarswaarde in Europa. Bovendien moet het ook nog eens gezegd dat het merendeel van de Japanse whisky’s over een uitmuntende kwaliteit beschikken. Ook dit draagt uiteraard bij aan hun populariteit.

Whisky op vat

Leg een diverse collectie aan

Net zoals bij elke andere vorm van investeren geldt ook bij whisky dat je er goed aan doet om een collectie aan te leggen welke is gediversifieerd. Louter en alleen focussen op Schotse single malt whisky is iets wat je kan doen, maar kan in de praktijk het waardepotentieel van je collectie aanzienlijk beïnvloeden. Overweeg dus zeker ook even om te kijken naar de wat exclusievere (gelimiteerde) bottelingen die afkomstig zijn van Japanse distilleerderijen. Wil je bovendien nog een ander gokje wagen? Ook de whisky welke afkomstig is uit Taiwan lijkt de laatste jaren sterk aan populariteit te winnen. Ook hier gaat volgens menig aantal experts dan ook nog een behoorlijk waardepotentieel in schuil.

Gesloten distilleerderijen zijn ongelofelijk interessant

Elke serieuze whiskycollectie moet minstens enkele flessen van gesloten distilleerderijen bevatten. Wanneer het jou vooral te doen is om het creëren van een bepaalde, financiële meerwaarde is het namelijk zo dat dit de flessen zijn waar je naar uit moet kijken. Een bekend voorbeeld van een gesloten distilleerderij waarvan de bottelingen door de jaren heen een haast ongelofelijke prijsevolutie hebben gekend zijn deze van ‘Port Ellen‘. Daar waar je deze flessen ettelijke jaren geleden voor een standaard prijs in huis kon halen is hun waarde werkelijke explosief gestegen.

De mooiste bottelingen van deze distilleerderij gaan vandaag voor ettelijke duizenden of soms zelfs ettelijke tienduizenden euro’s (je hoort het goed). Bottelingen van gesloten distilleerderijen creëren uit zichzelf een bepaalde financiële meerwaarde en kennen doorgaans een vrij constante prijsevolutie. Het enige nadeel van dergelijke flessen? Dat ze in huis halen een behoorlijke aanslag kan plegen op het budget dat je voor handen hebt…

Lees ook deel 1 over whisky

Dit artikel is het vervolg op een eerder door mij geschreven tekst over investeren in whisky. Je kunt deze hier lezen, met de titel ´Belangrijke tips voor investeren in whisky´.

Bekijk beste aanbieders

Zakelijk doorlopend krediet

Zakelijk doorlopend krediet

Zakelijk krediet met vrije opname Een zakelijk doorlopend krediet is een rekening courant krediet (RC) welke de ondernemer in staat stelt om naar eigen inzicht aan te wenden om de…