Kan mijn eenmanszaak privé geld lenen?

Privé geld lenen aan bedrijf

Vooral een beginnend ondernemer kan een startkapitaal goed gebruiken. Maar ook een zelfstandige zonder personeel heeft af en toe behoefte aan een kleine investering. Dan kan het heel lastig zijn als je dit geld privé wel hebt, maar zakelijk niet. Kun je dan als ondernemer geld lenen van jezelf?

Een goede vraag. Het vermogen van een eenmanszaak of ZZP-onderneming valt onder je privévermogen. Dit vermogen kun je daarom niet aan of van jezelf lenen. Je kunt het wel investeren in je onderneming door het op de rekening van je onderneming te storten o.v.v. privé storting in de boekhouding.

zakelijke lening eenmanszaak
Zakelijke lening eenmanszaak
Capitalbox
⌛ Geen kredietregistratie
€1.000 tot €350.000
Ook voor ZZP
Geen onderpand
Geen jaarcijfers
In 24 uur uitbetaling
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Qeld
Simpel en snel zonder check
Van €1.000 - €100.000
Dezelfde dag uitbetaling
Geen onderpand
Flexibel aflossen
Binnen 1 uur contact
 

OfferteVrijblijvend
Boekhouderofferte
Zakelijke koffieofferte
Callcenterofferte
Webdesignofferte
Factoringofferte
Payrollingofferte


Hulp bij aanvragen (video)

Geld lenen voor ZZP´ers | Géén jaarcijfers nodig | Géén BKR toetsing

Geld lenen van je bedrijf

Je kunt dus niet zomaar geld lenen van jezelf. Dat moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, dezelfde voorwaarden die een bank bijvoorbeeld aan je zou stellen.

Als voorbeeld zou je de voorwaarden zakelijk krediet van de Rabobank (PDF) kunnen bekijken.

Ook moeten de voorwaarden zakelijk zijn. Denk je eraan om privégeld te lenen, dus niet te investeren, aan je onderneming, geef dan antwoord op de volgende 7 vragen:

 1. Heb je de lening schriftelijk vastgelegd in een leningsovereenkomst?
 2. Heb je afspraken over het terugbetalen van de lening schriftelijk vastgelegd?
 3. Biedt jouw onderneming voldoende zekerheden?
 4. Tegen welke rente leen je geld van of aan jezelf?
 5. Biedt jouw onderneming voldoende zekerheden?
 6. Kan jouw onderneming alle verplichtingen blijven voldoen na het opnemen van de lening?
 7. Zou je de lening ook onder dezelfde voorwaarden aan een derde hebben verstrekt, in vergelijkbare omstandigheden?

Elke situatie is verschillend, ook zakelijk. Of het verstandig is om privé geld te lenen voor je bedrijf is aan jou om te beslissen.

Kun je er op de lange termijn meer winst mee maken? Dan klinkt het als een goed idee. 👍

Heb je een verlieslatend bedrijf en wil je kortlopende problemen met een bedrijfslening oplossen? Wellicht toch niet zo´n goed idee. 👎

Wel of niet doen?

Het antwoord op de vraag of je jezelf geld kunt lenen, is eigenlijk dat als je het bij de bank niet voor elkaar kan krijgen, je het ook jezelf niet mag verstrekken. De belastingdienst kan dit aanmerken als onzakelijk handelen. Denk je dat de voorwaarden niet kloppen? Kijk dan ook eens voor andere leenmogelijkheden voor zzp´ers en kleine kredieten anders dan geld van jezelf lenen.

Zakelijk geld lenen

Was het eerder nogal een probleem met zakelijk geld lenen als je dat als privé persoon wilde doen? De ZZP´er was nog niet zo bekend als deze nu is en veel banken zagen door de hoge risico´s niet veel in het financieren van kleine- en middelgrote ondernemers. Immers, een ZZP´er kan een redelijk groot bedrijf hebben met medewerkers.

Gelukkig is dit nu anders. Veel kredietverstrekkers gespecialiseerd in bedrijfsleningen zagen dit gat in de markt en gaven deze groep ondernemers wel volop kansen. Er wordt heden ten dage dan ook veel gebruik gemaakt van bedrijfskredieten die niet worden afgesloten bij een bank.

Zakelijke lening ervaringen

Wij van geldlenenZZP.nl mogen ons gelukkig prijzen dat we regelmatig feedback krijgen van ondernemers die via onze website een zakelijke lening hebben kunnen afsluiten. Uit de zakelijke lening ervaringen blijkt dat er voor veel entrepreneurs deuren opengingen die bij veel banken gesloten bleven. Vandaag de dag zijn er meerdere kredietverstrekkers die de ondernemers die niet welkom zijn bij een bank, met open armen ontvangen.

Vraag & antwoord

🔷 Is de rente van een privé bedrijfslening aftrekbaar?

Net als andere bedrijfsleningen geldt het volgende. Als de lening ten volle wordt benut voor het uitoefenen van je bedrijf, dan is de rente op dit krediet volledig aftrekbaar van de bruto omzet. Met andere woorden, volledig aftrekbaar.

🔷 Wat zijn de voorwaarden voor een persoonlijk bedrijfskrediet?

De minimale voorwaarden zijn:
1. Je bedrijf bestaat minimaal 12 maanden.
2. Je omzet is minimaal €50.000.
3. Je bedrijf is volledig gevestigd in Nederland.

🔷 Hoeveel kan ik zakelijk lenen als privé persoon?

Wanneer je aan bovenstaande voorwaarden voldoet dan kom je in aanmerking voor een zakelijke lening vanaf €2.000 tot maximaal €250.000.

🔷 Is een BKR notering een probleem?

Nee, er wordt bij het aanvragen en verstrekken van de zakelijke leningen hier aangeboden geen toetsing uitgevoerd. Ook wordt er na uitbetaling van een lening geen registratie gepleegd.

Aanvragen kort uitgelegd

 1. Vul de vragen over je bedrijf in.
 2. Kies het gewenste bedrag.
 3. Bereken de maandelijkse kosten automatisch.
 4. Verstuur de online aanvraag.
 5. Benodigde tijd: 10 minuten.
 6. Wacht op goedkeuring (binnen 24 uur).