Veelgestelde vragen

Algemeen

Wat is ZZP?

ZZP staat voor “Zelfstandige Zonder Personeel” en is een term die gebruikt wordt om iemand te beschrijven die een eigen bedrijf heeft en geen personeel heeft. ZZP’ers zijn eigenlijk ondernemers die op een andere manier werken. In plaats van personeel in dienst te nemen, worden de taken uitbesteed aan andere bedrijven of freelancers.

ZZP’ers hebben de voordelen van zelfstandig ondernemerschap, zoals het maken van eigen beslissingen, het verdienen van hun eigen geld en het werken wanneer ze willen. Aan de andere kant hebben ze ook de uitdagingen van het werken zonder personeel, zoals het moeten zorgen voor hun eigen marketing en administratie, het vinden van klanten en het voortdurend voortbouwen van hun bedrijf.

Om te kunnen beginnen als ZZP’er, heb je een aantal basisvaardigheden nodig. Je moet goed zijn in het maken van financiële beslissingen, het uitvoeren van marketing en het verkopen van je producten of diensten. Je moet ook goed zijn in het netwerken en het leggen van contacten, evenals het beheren van een website of een sociale media-account.

Als je het werk als ZZP’er op professionele wijze wilt aanpakken, is het belangrijk om een bedrijfsplan te maken. Dit plan helpt je te begrijpen hoe je het beste je bedrijf kunt opzetten, hoe je je klanten kunt bereiken, welke diensten of producten je wilt aanbieden, hoe je je bedrijf wilt laten groeien en hoe je je financiën wilt beheren. Met een goed bedrijfsplan kun je je bedrijf op de best mogelijke manier opzetten en kun je je bedrijf verder laten groeien.

Ideeën voor branches voor ZZP’ers en toekomstige ondernemers

Er zijn talloze mogelijkheden voor ZZP’ers en ondernemers, afhankelijk van je persoonlijke vaardigheden en interesses. Hieronder vind je een aantal populaire ideeën:

1. Freelance schrijver of redacteur: als je graag schrijft of redigeert, kun je je vaardigheden inzetten voor bedrijven of individuen die op zoek zijn naar professionele tekstproductie.
2. Fotograaf: als je een passie hebt voor fotografie, kun je je talenten aanbieden aan bedrijven of particulieren die op zoek zijn naar professionele foto’s.
3. Webdesigner of ontwikkelaar: als je ervaring hebt met het ontwerpen en ontwikkelen van websites, kun je je diensten aanbieden aan bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar een professionele online aanwezigheid.
4. Virtuele assistent: als je organisatorische vaardigheden hebt, kun je je diensten aanbieden aan bedrijven of particulieren die hulp nodig hebben bij administratieve taken of andere taken die op afstand kunnen worden uitgevoerd.
5. Online coach of trainer: als je expertise hebt in een bepaald gebied, kun je je diensten aanbieden als online coach of trainer. Dit kan zijn op het gebied van gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, zakelijke vaardigheden of iets anders.
6. Kunstenaar of maker: als je creatieve vaardigheden hebt, kun je je werk verkopen via online platforms, op markten of op beurzen.
7. Consultant: als je veel ervaring hebt in een bepaald vakgebied, kun je je diensten aanbieden als consultant. Dit kan zijn op het gebied van marketing, human resources, financiën of iets anders.
8. Bezorgdienst: als je beschikt over een auto of fiets en graag onderweg bent, kun je je diensten aanbieden als bezorger voor bedrijven of particulieren.

Dit is slechts een kleine selectie van de vele mogelijkheden die er zijn voor ZZP’ers. Het belangrijkste is om te bepalen waar je passie ligt en waar je expertise zit, zodat je een ZZP-bedrijf kunt opstarten dat bij je past en waar je succes mee kunt boeken.

Zakelijk lenen

Wat zijn de voorwaarden voor een zakelijke lening?

Bij het aanvragen van een zakelijke lening zijn er een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Om in aanmerking te komen moet je bedrijf minimaal 12 maanden actief zijn, een minimale jaaromzet hebben van €48.000 en volledig in Nederland gevestigd zijn.

De mogelijkheden van deze lening variëren van €1.000 tot meer. Er wordt geen rekening gehouden met jaarcijfers of onderpand. Bij goedkeuring is de uitbetaling binnen 24 uur geregeld.

Je kunt je aanvraag voor deze zakelijke lening bij ons indienen en zullen deze beoordelen. Je dient een aantal documenten te verstrekken, zoals Kamer van Koophandel nummer, bankafschrift en informatie over het bedrijf.

Op basis van deze informatie zullen wij een beoordeling maken en de aanvraag goed- of afkeuren. Als de lening goed wordt bevonden, zullen we de lening binnen 24 uur uitbetalen.
Kortom, als je aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kun je een zakelijke lening aanvragen bij ons. Wij zullen je aanvraag beoordelen op basis van de verstrekte informatie.

Kan een ondernemer met een eenmanszaak eenvoudig geld lenen?

Ook ondernemers met een eenmanszaak kunnen eenvoudig geld lenen op GeldLenenZZP.nl. Elke ondernemer die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en volledig gevestigd is in Nederland kan een beroep doen op een interessante zakelijke lening vanaf €1.000.

Wat is het verschil tussen een zakelijke lening en een zakelijk krediet?

Een zakelijke lening is een vorm van geldlening waarbij een bedrijf geld leent van een bank of andere financiële instelling, met een vast bedrag per maand dat moet worden terugbetaald met rente. Een zakelijk krediet daarentegen is een lening waarbij een bedrijf een kredietlijn krijgt die periodiek kan worden gebruikt, afhankelijk van de behoefte van het bedrijf. Het bedrag dat kan worden opgenomen is meestal een bepaald percentage van de waarde van de activa van het bedrijf. Bij een zakelijk krediet worden geen rentebetalingen vereist tot er een opname wordt gedaan.

Hoe snel weet ik of ik een zakelijke lening kan krijgen?

Afhankelijk van welke kredietverstrekker wordt gekozen. Over het algemeen weet je dezelfde (werk)dag al of je in aanmerking komt en welk bedrag aan je wordt toegekend.

Belastingen

Hoeveel procent belasting betaalt een ondernemer of ZZP’er?

Het exacte bedrag aan belastingen dat een zelfstandige (ZZP’er) in Nederland moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun inkomen, de gebruikte rechtsvorm en eventuele aftrekposten. Over het algemeen betaalt een ZZP’er in Nederland de volgende belastingen:

Inkomstenbelasting: Het grootste deel van het inkomen van een ZZP’er is belastbaar en moet worden aangegeven bij de belastingdienst. De inkomstenbelasting varieert tussen 36,65% en 49,50% afhankelijk van het inkomen.

Zelfstandigenbelasting (Zvw): Dit is een verplichte verzekering voor zelfstandigen die wordt betaald aan de Belastingdienst. Het tarief is afhankelijk van het inkomen en varieert tussen 0,89% en 2,83% in 2022.

Sociale verzekeringsbijdragen: ZZP’ers moeten ook bijdragen aan hun eigen sociale verzekeringen voor ziekte, invaliditeit, pensioen en arbeidsongeschiktheid. Het tarief is afhankelijk van het inkomen en varieert tussen 15,2% en 29,2%.

Wat is de duurste belasting voor een ondernemer?

De hoogste belasting voor een Nederlandse ondernemer is de inkomstenbelasting. Het grootste deel van het inkomen van een ondernemer is belastbaar en moet worden aangegeven bij de belastingdienst. De inkomstenbelasting varieert tussen 36,65% en 49,50% afhankelijk van het inkomen.

Wat is BTW en hoe hoog is deze?

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die in veel landen, waaronder Nederland, op producten en diensten wordt geheven. Het is een indirecte belasting omdat de consument deze betaalt, maar de ondernemer die het product of de dienst aanbiedt, verantwoordelijk is voor het afdragen van deze belasting aan de overheid.

Er zijn drie soorten BTW in Nederland:

Laag tarief BTW: dit tarief geldt voor basisbehoeften, zoals levensmiddelen, boeken en medische hulpmiddelen. Het tarief is momenteel 9%.

Hoger tarief BTW: dit tarief geldt voor producten en diensten die niet onder het laagtarief vallen. Het tarief is momenteel 21%.

Nul-tarief BTW: dit tarief geldt voor sommige producten en diensten, zoals internationale vervoersdiensten en het verkopen van onroerend goed. Het tarief is 0%.

ZZP inkomens

Hoeveel verdient een ZZP’er in de zorg?

Het inkomen van een ZZP’er in de zorg in Nederland kan sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals opleiding, ervaring, werkomgeving en regio. Sommige ZZP’ers in de zorg kunnen meer verdienen dan werknemers met dezelfde opleiding en ervaring, terwijl anderen minder verdienen.

In de zorg zijn ZZP’ers vaak freelance verpleegkundigen, verzorgenden of andere gezondheidswerkers die op uurbasis werken. Het uurloon voor ZZP’ers in de zorg varieert vaak tussen €25 en €60 per uur, afhankelijk van de specifieke functie en de regio.

Vervoer (auto, bestelbus, vrachtwagen)

Auto op kosten van de zaak kopen en onderhouden

Een ondernemer kan een auto kopen voor zakelijk gebruik van de onderneming. Dit is bekend als een leaseauto of een bedrijfsauto. Het is belangrijk om de fiscale regels en verantwoordelijkheden te begrijpen die van toepassing zijn op het bezit van een bedrijfsauto, zoals het afschrijven van de auto en het declareren van onkosten.

Er zijn enkele fiscale voorwaarden waarmee rekening moet worden gehouden bij het kopen van een auto voor zakelijk gebruik in Nederland. Hieronder staan enkele belangrijke overwegingen:

Afschrijving: Een bedrijfsauto kan worden afgeschreven op de fiscale balans van de onderneming. Het bedrag dat jaarlijks afgeschreven mag worden, is beperkt door de Belastingdienst.

Onkostenvergoeding: In sommige gevallen kan de onderneming een onkostenvergoeding betalen voor het privégebruik van de auto. Dit moet worden verwerkt in de salarisadministratie van de ondernemer en wordt belast als loon.

BPM en wegenbelasting: Het bedrijf is verantwoordelijk voor de betaling van de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motoren) en de motorrijtuigenbelasting voor de auto.

BTW: Als het bedrijf BTW-plichtig is, kunnen zij de BTW terugvragen die zij hebben betaald voor de aankoop van de auto en de bijkomende kosten, zoals onderhoud en verzekering.

Zakelijk uitgaven

Welke uitgaven mag ik als ondernemer van de winst aftrekken?

Als ondernemer kun je een aantal kosten van je belasting aftrekken, zoals:

-Kosten van materiaal, grondstoffen en diensten die je hebt gebruikt bij het uitvoeren van je bedrijfsactiviteiten.
-Kosten voor verzekeringen, belastingadviseurs, boekhouders en andere professionele diensten die je hebt betaald om je bedrijf te laten functioneren.
-Kosten voor reizen, vervoer en accommodatie die je hebt gemaakt voor zakelijke doeleinden.
-Kosten voor uitrusting zoals computers, software en andere technologieën die je hebt gekocht om je bedrijf te laten functioneren.
-Kosten voor reclame en marketing die je hebt gemaakt om je bedrijf te promoten.
-Kosten voor kantoormeubilair en apparatuur die je hebt gebruikt voor je bedrijf.
-Kosten voor het aanmaken van voorraden en inventaris.

Verzekeren

Wat is een broodfonds en hoe neem ik deel?

De laatste jaren is er veel te doen geweest over de toenemende druk op ondernemers in Nederland. Met de komst van nieuwe wetgeving, het stijgende aantal bedrijven en de concurrentiekwesties die daarmee gepaard gaan, hebben veel ondernemers het moeilijk om hun bedrijf draaiende te houden.

Gelukkig kunnen veel ondernemers zich in Nederland een beetje verzekeren tegen financiële risico’s, zoals ziekte. Broodfonds ondernemers bieden een financiële back-up voor ondernemers die ziek worden en door hun ziekte niet in staat zijn om hun bedrijf draaiende te houden.

Deze broodfondsen voor ondernemers bieden financiële steun aan ondernemers die door hun ziekte niet in staat zijn om hun bedrijf draaiende te houden. Deze fondsen zijn niet alleen bedoeld om de eigen verzekeringen te supplementeren, maar ook om de kosten van de ziekte te dekken, zoals vervoerskosten, medicijnen en medische apparatuur.

Bovendien bieden deze fondsen een extra steun aan ondernemers die door hun ziekte hun werkzaamheden tijdelijk hebben moeten staken. De financiële steun die wordt verstrekt, kan worden gebruikt om de ondernemer in staat te stellen om de bedrijfsoperaties tijdelijk voort te zetten, terwijl hij of zij herstelt.

Deze broodfondsen voor ondernemers bieden dus een financiële back-up voor ondernemers die ziek worden en niet in staat zijn om hun bedrijf draaiende te houden. Dit soort fondsen zijn een goede optie voor ondernemers die niet over voldoende financiële middelen beschikken om zichzelf te verzekeren tegen ziekte. Ze bieden een extra steun in moeilijke tijden.

Op dit moment zijn er bijna 30.000 ondernemers aangesloten bij een broodfonds, verdeeld over 640 groepen en aanwezig in 200 plaatsen in Nederland.

Bekijk beste aanbieders

Zakelijk lenen bij Qeld vanaf 1000 euro

Qeld biedt alle ondernemers die volledig in Nederland gevestigd zijn de mogelijkheid om een zakelijke financiering aan te vragen. Vanaf €1000 kun je bij Qeld al terecht. Daarom is zakelijk…

Zakelijke lening bij CapitalBox

CapitalBox zakelijk lenen

Over CapitalBox CapitalBox is een non-bancaire financier die werkt op basis van een online systeem. Er wordt gefinancierd vanuit eigen balans. Het streeft één doel na: ondernemers – zowel startende…

Kleine kredieten voor ZZP

kleine zakelijke lening

De kleine zakelijke lening Kleine kredieten voor ZZP. Als ondernemer kun je soms wel wat hulp gebruiken. De ene keer gaat het om iets praktisch, de andere keer heb je…

Leenmogelijkheden voor ZZP´ers

mogelijkheden krediet zzp

Volop in beweging Leenmogelijkheden voor ZZP´ers. De arbeidsmarkt is volop in beweging. Het is lang niet meer vanzelfsprekend dat je, net als vroeger, je 40-jarig dienstverband bij dezelfde werkgever haalt….