Welk potentieel brengt beleggen in zilver met zich mee?

Eén van de meest traditionele vormen van beleggen is sinds jaar en dag beleggen in edelmetalen. In eerste instantie ging het hierbij nagenoeg uitsluitend om zilver en goud, maar door de jaren heen zijn ook andere edelmetalen stelselmatig populairder geworden. Denk op dit vlak niet in het minst aan platina en zelfs aan palladium. Het komt zeer vaak voor dat mensen een investering in zilver niet zozeer zien als een vorm van beleggen, maar wel als een baken tegen financiële onstabiliteit. Op het ogenblik dat de wereldeconomie achteruit gaat zijn het namelijk doorgaans de beleggingen of investeringen in edelmetalen die floreren. Wil jij ook graag ontdekken welk potentieel er op vandaag nog is verbonden aan beleggen in zilver? Lees dan snel verder en je komt er alles over te weten!

Qeld zakelijk

Qeld

Zelfde dag uitbetaald
€1.000 – €200.000
100% vrijblijvend
Geen onderpand/jaarcijfers
Voor alle ondernemers
Binnen 1 uur contact

Als beste getest in 2023

Swishfund

Swishfund

Vanaf €3.000
Goedkeuring binnen 24 uur
Goede klantenservice
Flexibele aflossing
Aanvraag in 2 minuten
100% vrijblijvend

Boetevrij vervroegd aflossen

Een verplicht onderdeel voor elke beleggingsportefeuille

Of je zilver nu ziet als een echte belegging of eerder als een vorm van verzekering tegen waardevermindering, in beide gevallen kan er met recht en rede worden gesteld dat iedereen eigenlijk eigenaar zou moeten zijn van een bepaalde hoeveelheid zilver. Geld dat op een spaarrekening wordt geplaatst kan jaar na jaar in waarde afnemen. Dit uiteraard omdat de inflatie er haar invloed op uitoefent. Door er voor te kiezen om een stukje (niet alles!) van je spaargeld in edelmetalen zoals goud en zilver te investeren kan je dit vervelende nadeel deels het hoofd bieden. Ook voor mensen die reeds over een zeer omvangrijke beleggingsportefeuille beschikken is het altijd de moeite waard om bij wijze van diversificatie in de richting van zilver te kijken. Bovendien is beleggen in zilver financieel ook veel toegankelijker dan je wellicht op het eerste zicht zou vermoeden.

10 kilogram puur zilver. Waarde rond de 7500 euro

Zilver, een toegankelijke investering voor ieders budget

Veel mensen denken dat ze voor een investering in edelmetalen een groot budget voorhanden moeten hebben. Dat is absoluut niet het geval, in tegendeel. Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er op verschillende manieren kan worden belegd in zilver. Concreet onderscheiden we op de markt dan ook de volgende mogelijkheden:

1. Fysiek beleggen in zilveren munten of zilveren bars;
2. Beleggen in edelmetalen met behulp van ETF’s of trackers;
3. Beleggen in zilver op papier;
4. Het aankopen van zilveraandelen;

Van alle verschillende vormen van beleggen in zilver wordt het vooral aangeraden om er voor te kiezen om een investering te doen in fysiek zilver. Dit betekent concreet het aankopen van ofwel zilveren munten ofwel zilveren baren. Houd er op dit vlak rekening mee dat op moment van schrijven alleen de munten die zijn gemaakt van zilver zijn vrijgesteld van BTW. Kies je er dus met andere woorden voor om baren aan te kopen? Dan zal er daar BTW op verschuldigd zijn. Bovendien blijkt uit de praktijk dat zilveren munten, zeker wanneer je er voor kiest om de populairste beleggingsmunten aan te kopen, veel eenvoudiger verhandelbaar zijn.

Dat het niet wordt aangeraden om zilver op papier aan te kopen heeft vooral betrekking tot het feit dat je terug afhankelijk wordt van een derde partij. Wie geeft er je bovendien de garantie dat het op papier aangekochte zilver ook daadwerkelijk voorhanden is? Men kan je dat wel proberen wijs te maken, maar in de praktijk is het ongelofelijk moeilijk om te achterhalen of dit daadwerkelijk klopt of niet.

Pitch: Zilver wordt het helemaal! - #BeursInside

Beleggen in zilveraandelen, een goed idee of niet?

Dat veel mensen er alsnog de voorkeur aan geven om zilver op papier te kopen of bijvoorbeeld te beleggen in zilveraandelen heeft vooral te maken met de praktische nadelen die fysiek zilver met zich mee kan brengen. In de praktijk is het namelijk zo dat het opslaan van zilver heel wat meer moeite vereist in vergelijking met het opslaan van goud. Deze laatste is niet alleen veel kleiner van omvang, daarnaast is ze ook veel minder zwaar. Toch is het in de praktijk eerder zelden een goed idee om te beleggen door middel van een zilver tracker of in zilveraandelen. Voor een zilver tracker geldt dat er zeer aanzienlijke risico’s aan verbonden zijn terwijl zilveraandelen eigenlijk gewone bedrijfsaandelen zijn. Het resultaat is dat je in dit geval dus eigenlijk slechts zeer minimaal zal profiteren van een mogelijke waardestijging van het zilver.

Verzameling zilveren munten

5 belangrijke voordelen van beleggen in zilver

Bovenstaande informatie heeft er voor gezorgd dat je wat meer kennis hebt verzameld met betrekking tot beleggen in zilver. Laat ons nu even kijken naar de belangrijkste voordelen die aan deze vorm van beleggen zijn verbonden. Met andere woorden, waarom zou jij er op vandaag nog voor moeten kiezen om over te gaan tot het aankopen van zilver?

1.) Zilver is een ongelofelijk veelzijdige grondstof

In tegenstelling tot wat veel mensen nog wel eens durven te denken is het zo dat zilver lang niet alleen maar wordt gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. In vergelijking met andere edelmetalen zoals goud is zilver dan ook opvallend veelzijdiger. Dit edelmetaal wordt dan ook onder meer gebruikt bij de productie van technologische, maar ook bij medische producten. Er is vanuit verschillende sectoren dan ook veel meer nood aan zilver dan er op moment van schrijven is aan goud.

2.) Zilver is (financieel) toegankelijker dan goud

Op het ogenblik dat je een degelijke investering of belegging wenst te doen in goud kan je daarvoor maar beter een behoorlijk bedrag hebben gespaard. Dat geldt niet voor zilver. Ondanks het feit dat de prijs van 1 ounce zilver uiteraard aanzienlijk kan fluctueren is het in principe voor iedereen wel mogelijk om een aantal zilveren munten aan diens beleggings- of investeringsportefeuille toe te voegen. Bovendien is het zelfs zo dat je niet verplicht bent om een volle ounce silver te kopen. Er zijn zelfs munten die worden uitgebracht als 1/10 ounce versie. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook met een beperkt budget is het zeker en vast mogelijk om te investeren in zilver.

3.) Er zijn geen grote voorraden zilver voor handen

Op het ogenblik dat er een bepaalde schaarste ontstaat kan dat de prijs van een bepaald goed aanzienlijk beïnvloeden. Van zilver is algemeen bekend dat er op deze planeet geen grote voorraden voor handen zijn, althans niet voor zover op moment van schrijven bekend is. De voorbije 10 jaar is gebleken dat de algemene consumptie van zilver aanzienlijk hoger lag dan er daadwerkelijk aan zilver werd gewonnen. Ook op dit vlak is er sprake van een wezenlijk verschil ten opzichte van goud. Van dit edelmetaal is namelijk bekend dat er wel degelijk een enorme voorraad voor handen is. Dit uiteraard ook omdat er vanuit aanzienlijk minder sectoren nood is aan dit waardevolle edelmetaal.

4.) Je beschermt de waarde van je kapitaal

Zonder dat we het eigenlijk zelf beseffen kan er worden vastgesteld dat ons kapitaal dat op een spaarrekening staat geparkeerd stelselmatig in waarde afneemt. Hoe is dat mogelijk? Het bedrag blijft namelijk toch gewoon hetzelfde? Inderdaad, maar de hoeveelheid aan aankopen die je kan doen met het geld neemt stelselmatig af. Dit zorgt er voor dat er door de jaren heen sprake is van een ontegensprekelijke waardevermindering van je kapitaal. Wil je, je daar op een bepaalde manier tegen kunnen beschermen die toch nog steeds relatief veilig is? In dat geval kan het een aanrader zijn om daarvoor in de richting van zilver te kijken.

5.) Er wordt een baken gecreëerd voor financieel onzekere tijden

Last but not least, op het ogenblik dat de wereldeconomie in een staat van recessie verkeert is het zo dat edelmetalen doorgaans een aantrekkelijke waardevermeerdering laten optekenen. Op deze manier kan zilver een waardevolle basis vormen voor de waarde van je portefeuille. Gaan je posities in aandelen er op achteruit, maar heb je ook een degelijke hoeveelheid aan zilver in je portefeuille opgenomen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat de verliezen meer dan waarschijnlijk binnen de perken gehouden kunnen worden. Ook op dit vlak bewijst zilver dus absoluut haar meerwaarde binnen elke beleggingsportefeuille.

Zilveren dollar

Vergeet ook de verzamelwaarde van zilver niet!

Last but not least is er nog een extra punt welke volledig in het voordeel spreekt van zilver. Het is namelijk zo dat zilver in een bepaalde vorm ook over een verzamelwaarde kan beschikken. Door de jaren heen is bijvoorbeeld gebleken dat in het bijzonder de zilveren munten die worden uitgebracht door de Australische ‘Perth Mint’ erg gewild zijn onder verzamelaars. Het duurt dan ook doorgaans niet lang vooraleer deze munten voor ver boven de zogenaamde spotprijs worden verhandeld. Ook de verzamelwaarde welke is verbonden aan zilveren munten kan dus een belangrijke (extra) reden zijn om het edelmetaal te overwegen als investering.

Let wel, er is ook een risico verbonden aan het aankopen van zilveren verzamelmunten. Het is namelijk mogelijk dat er zich op een zeker ogenblik zogenaamde “milking spots” gaan vormen. Op het ogenblik dat deze verschijnen kan dat de waarde van jouw zilveren munten op zeer negatieve wijze beïnvloeden. Hou hier dus zeker rekening mee. In het bijzonder wanneer je er voor hebt gekozen om te investeren in (dure) proof munten is het van belang om goed de staat van de munt te controleren bij ontvangst. Raak ze ook niet aan met je blote handen en laat ze zelfs bij voorkeur gewoon netjes in de capsule of blister zitten waarin ze wordt geleverd. Zo houd je het risico op de vorming van milking spots zo beperkt mogelijk.

Bekijk beste aanbieders

20000 euro lenen voor zakelijk gebruik

Extra financiële ademruimte Het lenen van 20.000 euro voor zakelijke doeleinden kan een verstandige zet zijn voor jou als ondernemer als je wat extra financiële ademruimte nodig hebt. Met dit…

Nieuwe vormen van zakelijk geld lenen

nieuwe vormen zakelijk geld lenen

Je wilt je onderneming opstarten of laten groeien. Dan kan het vinden van de juiste zakelijke lening lastig zijn. Hier vind je de nieuwe vormen van zakelijke leningen op een…

Zakelijke leningen vergelijken

zakelijke leningen vergelijken

Kleine- en middelgrote ondernemer Nog maar een paar jaar geleden was er voor de kleine- en middelgrote ondernemer die zakelijk geld wilde lenen zonder bij een bank aan te kloppen…

Kan ik geld lenen als ZZP´er?

kan ik geld lenen als zzp´er

Niet altijd eenvoudig Kan ik geld lenen als ZZP´er. Voor grote ondernemingen is geld lenen meestal geen probleem. Maar voor zelfstandig ondernemers is het niet altijd eenvoudig om aan krediet…