Werkkapitaal verbeteren zonder bank

Hoe verbeter je je werkkapitaal zonder direct naar een bank te hoeven stappen? Ik zal hier een aantal dingen uitleggen. Om te beginnen wat werkkapitaal is, vervolgens wat tips hoe je dit kunt verhogen, c.q. verbeteren en tot slot waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt om dit te realiseren zonder hulp van een bank.

Qeld zakelijk

Qeld

Zelfde dag uitbetaald
€1.000 – €200.000
100% vrijblijvend
Geen onderpand/jaarcijfers
Voor alle ondernemers
Binnen 1 uur contact

Als beste getest in 2022

Swishfund

Swishfund

Vanaf €3.000
Goedkeuring binnen 24 uur
Goede klantenservice
Flexibele aflossing
Aanvraag in 2 minuten
100% vrijblijvend

Boetevrij vervroegd aflossen

Je werkkapitaal is belangrijk, omdat het functioneren van het hele bedrijf hier van af hangt. Met je werkkapitaal betaal je je medewerkers, je leveranciers en je vaste lasten. Is je werkkapitaal op dit moment te krap, maar maak je wél voldoende winst, dan zou het verstandig kunnen zijn om een kortlopend zakelijk krediet te overwegen.

Wat is werkkapitaal

Werkkapitaal zijn al je liquide middelen (geld) wat je op dit moment tot je beschikking hebt. Dit kan bestaan uit een aantal componenten, cash geld, bedrijfslening, zakelijk spaargeld. Tegoeden van afnemers (debiteuren) tellen pas mee op het moment dat deze de verschuldigde bedragen hebben overgemaakt. Aan de andere kant gaan jouw openstaande rekeningen (crediteuren) pas van je werkkapitaal af op het moment dat je het geld naar ze overmaakt.

Voorraad kopenMachines aanschaffen
Personeel aannemenReorganiseren
UitbreidenWerkkapitaal
BedrijfsmiddelenVoorfinanciering van grote opdrachten
MarketingProductontwikkeling
Investeren in efficiencyNieuw project
Uitkopen partnerAflossen belastingschuld
Nieuwe vestiging openenCrediteuren betalen
Aanschaf inventarisNieuwe huisvesting
Overname bedrijfAanschaf auto´s
Impact bedrijf vergroten

Waar ontstaan de problemen?

Het veruit meest voorkomende probleem met een te krap werkkapitaal ontstaat wanneer je debiteuren (afnemers) hun facturen en masse te laat, of veel later gaan betalen. Vaak gaat dit sluipenderwijs en heb je dit niet zo snel in de gaten. Daarom is het van groot belang om dit goed in de gaten te houden en zo nodig in te grijpen.

Aan de andere kant van het verhaal worden je crediteuren (toeleveranciers) steeds strenger met de betalingsvoorwaarden en kunnen zelfs alleen leveren bij contante betaling. Van een betalingstermijn van 30 dagen naar een nieuwe situatie waarbij je de rekening al binnen 15 dagen moet betalen, kan funest zijn voor je werkkapitaal. Je hebt namelijk minder te besteden omdat je rekeningen sneller moeten worden betaald.

Hoe verhoog je je werkkapitaal

Voor het verhogen van je werkkapitaal heb je een aantal keuzen.

1. Je gaat naar je huisbankier en verzoekt daar een lening. Geen ideale oplossing, want je zult hele stapels met papieren moeten overleggen. Denk hierbij aan jaarcijfers en belastingaangiften van de afgelopen 5 jaar.

2. je gaat elders op zoek naar een zakelijk krediet om je werkkapitaal te kunnen verhogen. Het is gemakkelijk aan te vragen én je hebt snel geld op je rekening. Let wel dat het hier uitsluitend kortlopende kredieten betreft. Dit heeft als voordeel dat je er snel van af bent, maar als nadeel dat je na deze periode je zaken wel goed op orde moet hebben.

3. Je kunt proberen om je voorraden te optimaliseren, door deze zo compact mogelijk te houden, zonder in de problemen te komen bij ´pieken´, kun je geld wat tot je werkkapitaal behoort daar houden. Het is dan wel zaak dat je dit eerst goed in kaart brengt.

Er zijn meerdere mogelijkheden om je solvabiliteit (werkkapitaal) te verhogen. Lukt het niet zelfstandig? Overweeg een kortlopend zakelijk krediet.

Let op met krediet aan klanten

Ook dit is een probleem waar veel ondernemers, groot en klein tegen aanlopen. Je klanten blijven maar vragen om de betalingstermijn op te rekken. Je zit met een dilemma, want aan de ene kant wil je de klant tevreden houden zodat deze ook klant bij je blijft. Maar aan de andere kant gaat dit sterk ten koste van je werkkapitaal. In dit voorkomende geval kan het dus zijn dat je een goede winst behaalt, echter toch een nijpend tekort aan solvabiliteit begint te krijgen.

Wil je lenen zonder bank?

Ben je geïnteresseerd geraakt in het verhaal over zakelijk lenen zonder bank? Ik heb voor het gemak hieronder een aantal aanbieders op een rij gezet die zonder al teveel problemen een zakelijke lening willen verstrekken. Dit geldt ook voor een eenmanszaak die plannen heeft, maar niet de middelen. De voordelen van een snel zakelijk krediet op een rij:

Binnen 24 uur geldGéén BKR toetsing
Geen jaarcijfersKortlopend krediet
Beperkt papierwerkGeen BKR registratie
Hoog maximum met 350.000 euroGeen verzekering vereist
Geen onderpandGeen lastige vragen
Lage instap vanaf 1000 euroGeen verborgen kosten
24 uur per dag aanvragenGeen aanvraagkosten
Dezelfde dag uitbetalingGoedgekeurd op basis van cash flow
Na 30 dagen beginnen aflossenVrijblijvende offerte
Aanvragen in 5 minutenGeen persoonlijk contact
Snelle procedureVaste maandelijkse aflossing
Volledig anoniemVoor kleine - én middelgrote bedrijven
Minimaal 18 jaarOmzet minimaal €50.000 per jaar
Bedrijf bestaat minimaal 12 maandenJe bedrijf is in Nederland gevestigd
Alle bestuurders wonen in NederlandJe bedrijf heeft een Nederlandse bankrekening

Besteed het innen van je facturen aan afnemers uit (credit management). Dit kost wel geld, echter geeft het rust en er zal sneller betaald worden.

Voorbeeld berekenen werkkapitaal

Hieronder een voorbeeld voor het berekenen van je solvabiliteit. Het uitrekenen hiervan is helemaal niet ingewikkeld en kun je zelf doen. Je dient natuurlijk wel de relevante gegevens tot je beschikking te hebben:
1. Voorraad €2.000
2. Debiteuren €3.000
3. Liquide middelen €1.500
4. Crediteuren €5.000
5. Overige schulden €500

Netto werkkapitaal = Voorraad + debiteuren + liquide middelen minus crediteuren + overige schulden.

Netto werkkapitaal = €2.000 + €3.000 + €1.500 -/- €5.000 -/- €500 = € 1.000.

Het netto werkkapitaal is in het rekenvoorbeeld €1.000. Dit houdt in dat er €1.000 beschikbaar is om kortlopende verplichtingen te kunnen voldoen. Een positief saldo is altijd van belang.

Bekijk beste aanbieders

Ondernemer privé geld lenen

ondernemer privé geld lenen

Er zijn veel misvattingen over het feit of je als ondernemer / zzp´er privé geld kunt lenen. Ik zal proberen uit te leggen hoe dit in elkaar steekt en je…

Zakelijk lenen voor webshops

Webwinkel financieren Je hebt behoefte aan financiering voor je webshop. Enerzijds om een piekvraag op te kunnen vangen en anderzijds om de voorraad op pijl te houden, of uit te…

Kan ik geld lenen als ZZP´er?

kan ik geld lenen als zzp´er

Kan ik geld lenen als ZZP´er. Voor grote ondernemingen is geld lenen meestal geen probleem. Maar voor zelfstandig ondernemers is het niet altijd eenvoudig om aan krediet te komen of…

Zakelijke lening met spoed

Zakelijke spoedlening

Zakelijke lening spoed Uitbetaling in 24 uur Voor een zakelijke lening met spoed ben je hier aan het juiste adres. De hier aangeboden kredietverstrekkers voor een zakelijk krediet beloven niet…