Zakelijke starterslening

Een zakelijke starterslening voor (toekomstige) ondernemers is een steuntje in de rug voor diegenen die een duidelijk plan hebben om iets voor zichzelf te gaan doen en op die manier inkomsten te genereren. Direct moet worden vermeld dat het hier echter niet zal gaan om grote bedragen. Er zijn in Nederland meerdere kredietverstrekkers die gespecialiseerd is in het helpen van starters met een zakelijke lening. De voorwaarden zijn simpel en het goedkeuringspercentage is ruim te noemen.

Beste aanbieders starters

Qeld zakelijk

Qeld

Zelfde dag uitbetaald
€1.000 – €200.000
100% vrijblijvend
Geen onderpand/jaarcijfers
Voor alle ondernemers
Binnen 1 uur contact

Als beste getest in 2023

Swishfund

Swishfund

Vanaf €3.000
Goedkeuring binnen 24 uur
Goede klantenservice
Flexibele aflossing
Aanvraag in 2 minuten
100% vrijblijvend

Boetevrij vervroegd aflossen

Voorwaarden zakelijke starterslening

De voorwaarden voor het succesvol aanvragen van een starterslening zijn als volgt:

 • Je bent ingeschreven bij de KvK (Kamer van Koophandel).
 • Je hebt een zakelijke rekening in Nederland.
 • Je hebt een B.V. (Besloten Vennootschap) of
 • Je hebt een eenmanszaak of
 • Je bent ZZP’er.
 • Leendoel dient een zakelijk karakter te hebben.
 • Positieve cashflow niet noodzakelijk.

Overzicht mogelijkheden

Starters-
lening
Benodigd
Minimaal lenen€500
Maximaal lenen€5.000
AflossenMax. 5 termijnen
GegevensKvK en bedrijfsnaam
Documenten nodigNee
Contract ondertekenenDigitaal
Duur aanvraag5 minuten
UitbetalingDirect na ondertekening
OmzetgegevensNee
JaarcijfersNee
OnderpandNee
Zakelijk spoedlening?Ja

Benut je kansen

Als startend ondernemer is het belangrijk om de kansen die je krijgt te benutten. Een goede start als ondernemer betekent dat je een goede relatie hebt met verschillende partijen om je heen, waaronder klanten, leveranciers, medewerkers en andere zakelijke connecties. Door gebruik te maken van de kansen die je wordt geboden, kan je jouw bedrijf verder helpen opbouwen en groeien. Dit kan, al naargelang de behoefte ook een klein zakelijk krediet zijn.

Wat zijn je mogelijkheden?

Het eerste wat je moet doen als je als startend ondernemer aan de slag gaat, is eerst eens goed bekijken wat er allemaal mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld naar subsidies die beschikbaar zijn voor ondernemers. Er zijn verschillende subsidies en leningen waarvan je gebruik kan maken om jouw bedrijf te financieren of uit te breiden. Ook zijn er verschillende overheidsprogramma’s waarvan je gebruik kan maken voor advies of financiële steun bij het opstarten van jouw bedrijf.

Breng je ideeën tot leven

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over hoe jij jouw ideeën tot leven kunt brengen. Hierbij dient er rekening gehouden te worden met eventuele juridische documentatie waaraan voldaan dient te worden, zoals eigenaarschap van de aandelen of de vergunningverlening door de overheid. Er zijn ook verschillende tools beschikbaar die het opstartproces gemakkelijker maken: denk aan online boekhoudprogramma’s of websites die informatie geven over marktanalyse of financiële planning.

Netwerken opbouwen

Als laatste is het ook belangrijk dat je netwerken opbouwt met andere ondernemers en organisaties in jouw branche. Door contact te leggen met bestaande organisaties kun je meer informatie verzamelen over trends en technologieën in jouw branche, wat kan helpen bij het doelgericht uitbreiden van jouw bedrijf. Ook kun je ervaring delen met anderen en hun advies inwinnen over hoe ze dezelfde problemen wisten op te lossen waarmee jij mogelijk ook kampt. Dit soort activiteit gaat vaak gepaard met nieuwe contactpersonen, netwerken en mogelijkheden om samenwerking tot stand te brengen.

Financiering voorraad en inventaris

Financiering van inventaris en voorraad kan een belangrijk onderdeel zijn van een bedrijf dat wil groeien en succesvol zijn. Deze financiële verplichting moet voorzien in de behoeften van het bedrijf door middel van de aanschaf of productie van goederen of diensten die nodig zijn om de bedrijfsactiviteiten te ondersteunen.

Eigen vermogen of externe investeringen

Een bedrijf kan financiering krijgen voor voorraden en inventaris via eigen vermogen, schuldfinanciering of externe investeringen. Eigen vermogen omvat geld dat opgenomen wordt uit operaties, zoals bijvoorbeeld winst uit verkoop, etc. Schuldfinanciering omvat leningen die afgesloten worden bij financiële instellingen zoals banken, geldschieters, enzovoort. Externe investeringen houdt in investeringen gemaakt door investeerders zoals venture capital-firma’s die investeren in jonge bedrijven met veel potentiële groei.

Voor- en nadelen

Het voordeel van financiering met eigen vermogen is dat het meestal helemaal niet nodig is om rente te betalen aan derden; hoewel er wel belasting over winst moet betaald worden aan de overheid. Schuldfinanciering kan interessante rentepercentages bieden alsook flexibele betalingsvoorwaarden; maar hier dient ook rente betaald te worden aan de financiële instelling waarmee je samenwerkt. Externe investeringen kunnen interessant zijn als je goede relaties hebt met investeerders; maar hierbij moet je wel rekening houden met hun belang en mogelijkhede beslissingsbevoegdheid binnnen jouw bedijf.

Wat is je behoefte?

Als je financiering met een zakelijke starterslening zoekt voor voorraad of inventaris is het belangrijk om na te denken over wat je precies wilt terugbetalen en hoeveel geld je hiervoor nodig hebt; want als je te weinig financiert dit kan leiden tot eindeloze problemen rondom levering of productie. Als je beslist wat precies nodig is, kun je beginnen met zoeken naar welke financieringsoplossing (bijvoorbeeld Bridgefund) het best past bij jouw specifieke behoeften.

Financieel plan zelfstandig ondernemer

Doelstelling

Het doel is om een succesvolle zelfstandig onderneming op te starten die je de mogelijkheid biedt om mijn financiële doelen te realiseren. Je wilt een bedrijf opzetten dat gebruik maakt van innovatieve technologie en waarmee je lange termijn winstgevende groei kan behalen. Dit plan zal helpen om deze doelstelling(en) te bereiken, door meer inzicht te geven in de financiële aspecten van het opstarten van een bedrijf.

Startkapitaal

Om een bedrijf op te starten heb je een aanzienlijk startkapitaal nodig. Enerzijds kan je dit kapitaal uit spaargeld of leningen verkrijgen, maar anderzijds zou je ook kunnen overwegen om investeerders aan te trekken die geïnteresseerd zijn in het investeren in het bedrijf. Naast geld kunnen investeerders ook waardevolle netwerken en advies leveren, wat belangrijke voordelen met zich meebrengt. Om het beste rendement uit investeringen te halen, moet je nauwkeurig bepalen hoeveel geld er precies nodig is en waaraan dit geld besteed moet worden.

Marktanalyse

Eerste stap is om marktanalyses uit te voeren teneinde de vraag naar mijn product of diensten en de concurrentie in kaart te brengen. Door klantonderzoek kan je bepalen of er voldoende vraag is naar wat je aanbiedt, maar ook welke prijs daaraan verbonden is. Tevens analyseer je de financiële situatie van concurrentiebedrijven, hun productaanbod, marktaandeel en marketingstrategieën om zo eerder genoemde doelstelling te bereiken. Bovendien moet je nagaan welke regels en wetten van toepassing zijn op de bedrijfsactiviteit (denk aan fiscale wetgeving). Tenslotte lees je de laatste trends in de sector waarin je actief wilt worden, zodat je hierin altijd up-to-date blijft.

Financiering

Vervolgens ga je op zoek naar financiering voor het bedrijf. Voor een zakelijke starterslening kan er gebruik gemaakt worden van leningfaciliteiten bij bankinstelling of financieringsorganisaties zoals ING of Qeld. Daarnaast is crowdfunding ook steeds populairder geworden als bron van financiering. Hierbij werven investeerders geld aan bij particuliere investeerders die interesse hebben in het project dat je als ondernemer wilt realiseren.

Bedrijfsstructuur

Als laatste stap bepaal je de formele structuur van je onderneming; hierbij moet je nadenken over aspect zoals rechtsvorm (eenmanszaak, V.O.F., B.V. etc.), statuten en aandelen (indien relevant). Houd er rekening mee dat je hierdoor vereenvoudigde administratieve processen kunt toepassen binnen de gehele organisatie; denk hierbij aan automatisering van boekhoudprocessen of facturatiesoftware.

Planmatige uitvoering

Vervolgens ga je planningsprocessen uitzetten die gericht zijn op het optimaal benutten van alle beschikbare bronnen (mensen, tijd en financiën). Deze planning helpt bij het bepalen van prioriteitendoelstelling en eventuele risico’s identificeren die men onderneemt met betrekking tot investeringen of personeelswerving.

Evaluatie

Ten slotte evalueer je jouw resultaten door periodieke controles ten behoeve van budgetverificatie en kosteneffectiviteitsanalyse te doen. Hiermee controleer je of alle processen volgens plan verlopen en vergelijk je jouw resultaten met andere organisaties in jouw branche. Zo blijf jezelf verbeteren ten behoeve van je toekomstige succes.

Vind klanten voor je product

Het vinden van klanten voor je product is een uitdagende taak. Een goede marketingstrategie is de sleutel om ervoor te zorgen dat je product aan de juiste mensen wordt gepresenteerd. Je kunt de volgende stappen volgen om klanten te vinden voor je product:

 1. Stel doelgroep vast: Voordat je begint met het zoeken naar klanten voor je product, moet je weten wie je doelgroep is. Bedenk wie het waarschijnlijk zal gebruiken en richt je marketinginspanningen hierop.
 2. Verder bepaal eerste contactpunten: Je moet weten waar je potentiële klanten tegenkomt. Dit kan variëren van online advertenties op sociale media of websites tot offline evenement promoties of lokale netwerkevenementen. Zorg ervoor dat je verschillende contactpunten hebt om kennis te maken met potentiële klanten.
 3. Gebruik e-mailmarketing: Naast contact leggen met potentiële klanten via online en offline kanalen, is e-mail ook een effectieve manier om in contact te blijven met bestaande gebruikers en hun interesse in jouw product aan te wakkeren. Je kunt bijvoorbeeld frequent nieuwsbrieven, of speciale aanbiedingen versturen.
 4. Maak gebruik van contentmarketing: Contentmarketing is een andere manier om mensen naar jouw website en product te trekken door informatieve content over jouw product of bedrijf op verschillende sites en blogs te plaatsen. Dit kan helpen om vertrouwen bij potentiële klanten op te bouwen, zodat ze zich meer comfortabel voelen bij het overwegen van jouw product als oplossing voor hun behoeften en problematiek.
 5. Geef proefversies weg: Door proefversies weg te geven aan nieuwe gebruikers die geïnteresseerd zijn in jouw product, wordt hun interesse verder versterkt en kan het hen help afhankelijk van hun behoeften besluitvormingsproces beter beoordelend afrondend oordelend verloop vervolmaken.. Dit stelt hen in staat om vertrouwd te raken met jouw product voordat ze erin investeren, wat hun loyaliteit ten goede kan komen als ze tot aankoop overgaan.

Video: Zakelijke starterslening voor alle ondernemers

Zakelijke lening voor alle ondernemers

Starterslening ZZP

Er zijn in Nederland meer dan 1 miljoen ZZP’ers die allen op hun eigen manier proberen een maandelijkse omzet neer te zetten. Voor diegenen die van plan zijn om van start te gaan als ZZP kunnen van deze financiering gebruik maken om goederen aan te schaffen die nodig zijn voor de onderneming. Dat kan zijn het kopen van een computer en kantoormaterialen of het aanschaffen van gespecialiseerde software. Hoe je de speciale starterslening (eventueel een zakelijke lening binnen 24 uur) gaat inzetten is overigens geheel aan jou de keus. Je hoeft niet te verantwoorden waar je het geld voor gaat gebruiken, zolang het maar een zakelijk doel betreft.

Zakelijk geld lenen bij familie of vrienden

Het is een verleidelijke optie om voor een zakelijke starterslening geld te lenen bij familie of vrienden, maar er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden voordat je besluit om dit te doen. Als je geld wilt lenen bij familie of vrienden, is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt over de terugbetaling en de rente die je zult betalen. Zorg ervoor dat beide partijen een schriftelijk contract opstellen waarin de verantwoordelijkheden en de termijn van het terugbetalingsplan worden vastgelegd.

Fiscale implicaties

Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over de fiscale implicaties van het lenen van geld van familie en vrienden. In sommige situaties kunnen giftbelastingregels van toepassing zijn op leningsovereenkomsten met familie of vrienden. Daarom is het goed om advies in te winnen bij een accountant voordat je hiermee aan de slag gaat.

Kan ik als startend ondernemer geld lenen?

Ja, als startend ondernemer kun je voor een zakelijke lening al terecht vanaf €500. Maximaal 1 miljoen euro.

Kan een eenmanszaak ook zakelijk geld lenen?

Eenmanszaak en ZZP zijn welkom voor het aanvragen van een zakelijke lening.

Hoeveel geld heb ik nodig als startend ondernemer?

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam wil zijn, heb je minimaal een paar duizend euro nodig.

Bekijk beste aanbieders

De impact van inflatie op bedrijfswinsten

Inflatie, het proces waarbij de algemene prijsniveaus van goederen en diensten stijgen, beïnvloedt zowel consumenten als bedrijven op ingrijpende manieren. Wanneer inflatie optreedt, neemt de koopkracht van consumenten af, wat…

20000 euro lenen voor zakelijk gebruik

Extra financiële ademruimte Het lenen van 20.000 euro voor zakelijke doeleinden kan een verstandige zet zijn voor jou als ondernemer als je wat extra financiële ademruimte nodig hebt. Met dit…

Zakelijke leningen vergelijken

zakelijke leningen vergelijken

Kleine- en middelgrote ondernemer Nog maar een paar jaar geleden was er voor de kleine- en middelgrote ondernemer die zakelijk geld wilde lenen zonder bij een bank aan te kloppen…

Kan ik geld lenen als ZZP´er?

kan ik geld lenen als zzp´er

Niet altijd eenvoudig Kan ik geld lenen als ZZP´er. Voor grote ondernemingen is geld lenen meestal geen probleem. Maar voor zelfstandig ondernemers is het niet altijd eenvoudig om aan krediet…