Wat is een ondernemingsplan?
Een businessplan, ook wel ondernemingsplan of ondernemingsstrategie genoemd, is een schriftelijke beschrijving van de visie, doelen, strategieën, marktanalyse en financiële verwachtingen van een bedrijf of organisatie. Het dient als richtsnoer voor de onderneming en wordt vaak gebruikt bij het werven van investeerders of het verkrijgen van financiering. Een businessplan omvat ook een uitgebreide beschrijving van de producten of diensten die worden aangeboden, de doelgroepen, de concurrentie en de marketingstrategieën.
- Wat is een ondernemingsplan?
- Waarom een businessplan maken?
- Hoe maak je een succesvol ondernemingsplan?
- Video – Daarom is een ondernemingsplan belangrijk
- 9 belangrijkste onderdelen van een businessplan
- Ondernemingsplan gratis download (bewerk en download)
- Voeg je cashflow toe (optioneel)
- Voeg je jaarrekening(en) toe (optioneel)
- Ondernemingsplan eenmanszaak en ZZP
- Persoonlijke gegevens vermelden
- Zakelijke rekening openen
Waarom een businessplan maken?
Een businessplan is belangrijk omdat het helpt bij het bepalen van de haalbaarheid en de potentiële successen van een bedrijf of project. Het is een document dat de visie, doelen, strategieën, marktanalyse en financiële verwachtingen weergeeft en helpt bij het overzichtelijk uitwerken van de plannen voor de toekomst van het bedrijf. Bovendien kan het worden gebruikt om geld of andere middelen aan te trekken bij investeerders, banken of andere financiers, zoals Qeld.
Hoe maak je een succesvol ondernemingsplan?
Een goed businessplan is de basis van elk beginnend bedrijf. Het helpt je om je bedrijfsdoelen te definiëren, je financiële posities te beoordelen en je strategieën te bepalen. Om een succesvol ondernemingsplan te maken, is het belangrijk dat je de juiste informatie verzamelt, de juiste doelen stelt en een duidelijk plan maakt.
Verzamel zoveel mogelijk informatie
Voordat je begint met het maken van je businessplan, is het belangrijk dat je je onderzoekt en de markt en concurrentie analyseert. Zorg ervoor dat je alle informatie verzamelt die je nodig hebt om je bedrijfsdoelen te begrijpen. Denk hierbij aan de producten of diensten die je wilt aanbieden, je doelgroep, je concurrenten, je verkoopkanalen, je locatie, enzovoort.
Visie, missie en doelen
Vervolgens is het belangrijk dat je je bedrijfsplan schrijft. Dit plan moet je visie, missie en doelen specificeren. Schrijf een korte maar krachtige samenvatting van je bedrijfsplan en ga vervolgens in op de producten of diensten die je aanbiedt, je financiële situatie, je marketingstrategie en je verkoopstrategie.
Tip: Testen op haalbaarheid
Het is ook belangrijk om je bedrijfsplan te testen op haalbaarheid. Dit kan je doen door je bedrijfsplan te presenteren aan een team van experts of aan potentiële investeerders. Zij kunnen je helpen om je plan te beoordelen en je vertellen of je plan haalbaar is. Maar je kunt het ook presenteren aan vrienden of familieleden, om te vragen wat zij er van vinden
Werk bij indien nodig
Om succesvol te zijn, is het belangrijk dat je je bedrijfsplan regelmatig bijwerkt. Maak gebruik van de feedback die je hebt gekregen van je experts en investeerders om je bedrijfsplan te verbeteren en je doelen te bereiken. Zorg ervoor dat je je bedrijf kent en je plan bijwerkt, zodat je je bedrijf kunt laten groeien en het succes dat je verdient kan behalen.
Video – Daarom is een ondernemingsplan belangrijk
9 belangrijkste onderdelen van een businessplan
- Samenvatting van het businessplan en de kernpunten van het plan.
- Bedrijfsbeschrijving.
- Markt- en industrieanalyse.
- Concurrentie- en SWOT-analyse*.
- Product- of dienstenaanbod.
- Marketing- en verkoopstrategie.
- Financiële prognoses en verwachtingen.
- Uitvoeringsplan.
- Bijlagen en bijkomende informatie.
- Rechtsvorm
- Locatie
* SWOT-analyse is een strategische planningstechniek die wordt gebruikt om de interne en externe factoren te identificeren die invloed kunnen hebben op het succes van een bedrijf of project. Het staat voor Strengths (sterkte), Weaknesses (zwakte), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen).
De SWOT-analyse is bedoeld om een duidelijk overzicht te geven van de interne en externe factoren die invloed hebben op de prestaties van een bedrijf of project. Hiermee kan een bedrijf haar interne sterkte en zwakte beter begrijpen en externe kansen en bedreigingen identificeren om gericht actie te ondernemen.
Ondernemingsplan gratis download (bewerk en download)
Ik heb een voorbeeld (in Word) businessplan gemaakt die voor een ieder vrij te gebruiken is. Vind je het plan niet volledig genoeg? Vul het aan en wijzig het naar eigen inzicht. Met dit opzetje kun je een goed begin maken voor een perfect ondernemingsplan. Bekijk het Word document hier (nog geen download – opent in nieuw venster).
Werkt het niet? Stuur een bericht via het contactformulier.
Voeg je cashflow toe (optioneel)
Je cashflow toevoegen aan je businessplan is een goed idee, want het is een nuttige toevoeging aan een ondernemingsplan. Het is de stroom van geld die het bedrijf binnen- en uitgaat en geeft aan hoe de financiële situatie van het bedrijf op lange termijn zal zijn. Een realistische cashflow-prognose toont niet alleen hoeveel geld het bedrijf verwacht te verdienen, maar geeft ook inzicht in de uitgaven die moeten worden gedaan om het bedrijf te runnen en groeien. Dit helpt bij het bepalen van het financiële beleid van het bedrijf en het nemen van verstandige beslissingen over de toekomst.
Voeg je jaarrekening(en) toe (optioneel)
Ook een jaarrekening verhoogt de geloofwaardigheid van een goed businessplan. Een jaarrekening geeft een overzicht van de financiële prestaties van een bedrijf over een bepaalde periode, meestal een jaar. Het omvat de inkomsten, uitgaven, activa en passiva van het bedrijf en geeft een beeld van de financiële gezondheid en prestaties van het bedrijf. Het toevoegen van een jaarrekening aan een businessplan kan de betrouwbaarheid van de financiële verwachtingen vergroten en investeerders of financieringsbronnen geruststellen over de financiële gezondheid van het bedrijf.
Ondernemingsplan eenmanszaak en ZZP
Een ondernemingsplan voor een eenmanszaak of een zzp’er is vergelijkbaar met een traditioneel businessplan, maar is specifieker gericht op de specifieke uitdagingen en opportuniteiten van het ondernemerschap als zelfstandige ondernemer. Het document beschrijft de doelen, strategieën en verwachtingen van de ondernemer en geeft inzicht in hoe het bedrijf gepland is om winst te maken en te groeien. Een ondernemingsplan kun je ook gebruiken voor een zakelijke lening met spoed.
Inzicht in markt en doelgroep
Het ondernemingsplan voor een eenmanszaak of zzp’er moet inzicht geven in de markt en de doelgroep waarin het bedrijf zich bevindt, de producten of diensten die worden aangeboden, de unieke verkoop- en marketingstrategieën en de financiële verwachtingen en noden van het bedrijf. Het document kan ook worden gebruikt om als eenmanszaak financiële ondersteuning aan te vragen bij banken of investeerders.
Persoonlijke gegevens vermelden
In een ondernemingsplan worden vaak de volgende persoonlijke gegevens vermeld:
- Naam en contactgegevens van de ondernemer, zoals telefoonnummer en e-mailadres.
- Opleiding en ervaring van de ondernemer, met betrekking tot het bedrijf en de industrie.
- Doelen en motivatie van de ondernemer, waaronder de visie en missie voor het bedrijf.
- Rol van de ondernemer in het bedrijf, inclusief verantwoordelijkheden en taken.
Deze gegevens worden vermeld om de investeerders of financieringsbronnen een beter begrip te geven van de persoon achter het bedrijf en hoe deze bekwaam is om het bedrijf te runnen en te laten groeien. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle persoonlijke gegevens nodig zijn in een ondernemingsplan en het hangt af van de specifieke situatie en doelen van het bedrijf welke informatie moet worden opgenomen.
Zakelijke rekening openen
Uiteraard heb je als serieus ondernemer een zakelijke bankrekening nodig om je dagelijkse financiën te beheren en uit te voeren. Denk aan een zakelijke bankrekening bij Bung. Deze biedt een zakelijk pakket aan vanaf €6,95 per maand. Enkele mogelijkheden van zakelijk bankieren bij Bunq zijn: Realtime boekhouden, automatisch je btw opzij zetten, 25 IBAN nummers in 1 app, automatisch budgetteren, realtime inzicht in je financiën, volledige controle over je geldzaken. Je opent een zakelijke lening met louter een identiteitsbewijs.
Bunq bank Nederland
Bunq is een Nederlandse bank die zich richt op consumenten en ondernemers. Ze bieden zakelijke rekeningen aan voor ondernemers die op zoek zijn naar een moderne en efficiënte manier om hun financiën te beheren. De voordelen van een zakelijke rekening bij Bunq zijn:
Voordelen Bunq bankieren
- Gemakkelijke en snelle oprichting: Bunq maakt het proces om een zakelijke rekening op te richten gemakkelijk en snel.
- Mobiel bankieren: met de Bunq-app kun je op elk moment en vanaf elke locatie toegang hebben tot je zakelijke rekening.
- Meerdere gebruikers en rekeningen: je kunt meerdere gebruikers toevoegen aan je zakelijke rekening en ook meerdere rekeningen aanmaken voor verschillende doelen.
- Eenvoudig boekhouden: Bunq biedt integratie met boekhoudprogramma’s waardoor het boekhouden eenvoudiger wordt.
- Veiligheid: Bunq gebruikt geavanceerde beveiligingsmaatregelen om je geld en informatie te beschermen.
- 30 dagen gratis proberen
- Rekening geopend in 5 minuten vanaf je mobiele telefoon